Happily Ever After

Daisypath Anniversary tickers

Our Precious Princess

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, 4 August 2011

Ayam Percik

Tanpa gravy...belum dicurahkan
Resepi ini asalnya penulis peroleh dari Myresepi.com tetapi telah diolah mengikut selera anak tekak sendiri. Tanpa tepung beras dan air asam jawa. Cara penyediaannya sangat mudah...jangan lupa cube ye!

Untuk seekor ayam yang dibelah empat. Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
Kisarkan 2 biji bawang putih, 1 biji bawang besar, 2 cm halia, 2 batang serai, 1 sudu kecil ketumbar, 1/2 sudu kecil jintan putih. Perapkan ayam bersama bahan-bahan yang dikisar selama 30 minit.

Kemudian masukkan ayam perapan bersama 11/2 cawan santan pekat dan cili kering (bergantung kepada tahap pedas yang disukai) di dalam periuk untuk dimasak sehingga ayam suku masak. Masukkan dalam oven dan dibakar selama 30 minit pada suhu 200 darjah celcius. Santan di dalam periuk perlulah dikacau sehingga mencapai kepekatan 'gravy' yang disukai. Oh ye, jangan lupa tambahkan garam dan gula sebagai penyedap rasa. Selamat Mencuba!!

No comments:

Post a Comment

Comment