Resepi ini penulis peroleh dari rancangan Chef Selebriti bersama Ideal ~ Chef Anis Nabilah. Sempat jugalah menyalin dalam keadaan yang kocoh..hehe. Gambar menunjukkan 2 jenis topping berbeza, bak kata ibu saya: Kalau buat topping gambar yang atas tu, barulah kek tapi kalau topping gambar yang bawah ala-ala puding kek pon ada. hehe. Kalau nakkan topping cair gunakan susu Ideal dan sebaik-baiknya asingkan kek dan topping. Bila nak makan baru curahkan topping by plate. By the way, the taste of this cake was sooo marvelous! Worth try...i bet memang chedap! My daughter do like the cake...sweet like her!
Bahan yang diperlukan adalah 200g kurma (perlu direbus bersama 2 sudu kecil sodium bicarbonate~ untuk melembutkan kurma). 125g butter beku (tujuannya untuk jadikan kek berat). 1 cawan brown sugar. Pukul butter dan brown sugar sehingga kembang and fluffy. Barulah masukkan telur sebiji demi sebiji sebanyak 3 biji. Kemudian masukkan 11/2 cawan tepung gandum. Bila dah sebati baru masukkan kurma yang sudah dicincang mengikut rasa. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius, masak kek selama 45 minit dengan menggunakan teknik double boiler.
Topping menggunakan thickened cream
1 cawan brown sugar
300 mL thickened cream
1/2 sudu kecil ekstrak vanilla
60 g butter (chopped)
Topping menggunakan susu Ideal ala-ala puding
5 sudu butter
10 sudu besar brown sugar
500 mL susu Ideal
Selamat mencuba ye. Kek memang sedap!! Kami dah mencubanya....anda bila lagi???
No comments:
Post a Comment
Comment