Happily Ever After

Daisypath Anniversary tickers

Our Precious Princess

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, 15 March 2011

Roasted Chicken ~ my version

Yummy..yum..yum 
Ingredients:
3 quarters part of chicken
5 tbsp black pepper sauce (HP or Heinz, suggested) 
5 bay leaf
1 tbsp thymes
1 tbsp grind black pepper
3 tbsp olive oil
3 tomatoes
1 carrot
1 clove of garlic
1 onion
2 celeries
1 tsp salt


Step by step: (Saya akan tulis dalam bahasa melayu ye..per requested)

  1. Bowl 1: Potong tomatoes dan onion kepada 4 bahagian (vertically and horizontally). Potong celeries dan carrot ikut kemahuan.. Garlic tu cuma potong atas dan bawahnya...tanpa buang kulit dan pisahkan dari clove shape.
  2. Bowl 2: Gaulkan bahan-bahan yang lain (kecuali olive oil dan salt) di dalam bekas yang lain dan gaulkan bersama ayam yang sudah dibasuh bersih. 
  3. Taburkan bahan Bowl 1 di dalam bekas yang akan dimasukkan ke dalam oven (oven pan or oven safe containers). Letak dan susun ayam-ayam di atas sayur-sayuran tadi. Kemudian, tuangkan sauce di dalam Bowl 2 tadi ke atas ayam. Lastly, pour olive oil and salt onto the chicken! 
  4. Bakar dalam oven selama 45-55 minit pada suhu 220 celcius (api atas dan bawah).
For gravy: After 45-55 minutes or which cooked first...Keluarkan ayam-ayam tadi ke dalam pinggan hidangan. Smash clove of garlic, tomatoes and onion...add on apple vinegar (about 1/2 cup),  grind black pepper and salt to oven pan. Reduce oven temperature to 190 celcius for 20 minutes.

No comments:

Post a Comment

Comment