Yummy..yum..yum |
3 quarters part of chicken
5 tbsp black pepper sauce (HP or Heinz, suggested)
5 bay leaf
1 tbsp thymes
1 tbsp grind black pepper
3 tbsp olive oil
3 tomatoes
1 carrot
1 clove of garlic
1 onion
2 celeries
1 tsp salt
Step by step: (Saya akan tulis dalam bahasa melayu ye..per requested)
- Bowl 1: Potong tomatoes dan onion kepada 4 bahagian (vertically and horizontally). Potong celeries dan carrot ikut kemahuan.. Garlic tu cuma potong atas dan bawahnya...tanpa buang kulit dan pisahkan dari clove shape.
- Bowl 2: Gaulkan bahan-bahan yang lain (kecuali olive oil dan salt) di dalam bekas yang lain dan gaulkan bersama ayam yang sudah dibasuh bersih.
- Taburkan bahan Bowl 1 di dalam bekas yang akan dimasukkan ke dalam oven (oven pan or oven safe containers). Letak dan susun ayam-ayam di atas sayur-sayuran tadi. Kemudian, tuangkan sauce di dalam Bowl 2 tadi ke atas ayam. Lastly, pour olive oil and salt onto the chicken!
- Bakar dalam oven selama 45-55 minit pada suhu 220 celcius (api atas dan bawah).
For gravy: After 45-55 minutes or which cooked first...Keluarkan ayam-ayam tadi ke dalam pinggan hidangan. Smash clove of garlic, tomatoes and onion...add on apple vinegar (about 1/2 cup), grind black pepper and salt to oven pan. Reduce oven temperature to 190 celcius for 20 minutes.
No comments:
Post a Comment
Comment